1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy Univerzita Karlova
Zajímá vás, co se děje na fakultě? Přihlaste se k odběru bulletinu Jednička.

Pomůžeme vám

Potřebujete pomoc nebo informace a nevíte přesně na koho se obrátit?

Kontaktujte nás

Informace pro zájemce o Free movers

104434 Pokud uvažujete o studijním pobytu v zahraničí, můžete vycestovat jako tzv. Freemover, tj. zařídit si pobyt mimo rámec existujících výměnných nebo stipendijních programů.

Tento typ mobility má několik hlavních výhod: můžete si vybrat prakticky jakoukoli zahraniční instituci, kterou považujete za zajímavou. Nejste omezeni předem definovaným výběrem možností a můžete si zvolit zařízení dle vlastního výběru. Navíc máte větší flexibilitu v plánování svého studijního programu a harmonogramu, což vám umožní přizpůsobit si studium svým individuálním potřebám.

Hlavní nevýhodou je množství administrativy: budete muset zařídit téměř vše sami, což znamená, že celý proces bude časově náročnější než při účasti v některém z dobře zavedených výměnných nebo stipendijních programů. Pro více informací o tomto typu mobility klikněte zde.

Opatření děkana č. 7/2024 poskytuje pravidla pro  stáže v zahraničí pro studenty v klinických ročnících studia v rámci režimu „Freemovers“ a lze jej stáhnout zde

Klíčové bodyPřed odjezdem student odevzdá žádost o povolení k výjezdu na zahraniční stáž na Zahraniční oddělení. Po návratu student odevzdá potvrzení o absolvování stáže na Zahraniční oddělení a každému garantovi předmětu. Aby vše klaplo na jedničku, postupujte podle těchto kroků:

1. Vyberte si destinaciUdělejte si průzkum a rozhodněte se pro instituci, kam chcete jet studovat. Může to být na základě vašich akademických zájmů, dobrého jména instituce, lokality nebo jiných osobních preferencí.

Můžete vyjet také na jednu z institucí, se kterou spolupracujeme. Aktuálně jsou podle Opatření děkana č. 7/2024 naše spolupracující pracoviště

· Assaf Harofeh Medical Centre (Shamir), Be'er Ya'akov, Israel
· Edith Wolfson Hospital, Holon, Israel
· Tel Aviv Sourasky Medical Center (Ichilov), Tel Aviv-Yafo, Israel
· Clalit Health Services (Israel)
· Carmel Medical Center (Clalit), Haifa, Israel
· Kaplan Medical Center (Clalit), Rehovot, Israel
· Meir Medical center (Clalit), Kfar-Saba, Israel
· Rabin Hospital (Beilinson) (Clalit), Petah Tikva, Israel
· Schneider Children’s Medical Center (Clalit), Petah Tikva, Israel
· St. Franziskus Hospital, Lohne (SES), Germany
· St. Josefs-Hospital,Cloppenburg (SES), Germany
· St. Marienhospital, Vechta (SES), Germany
· St. Elisabeth Hospital, Damme (SES), Germany
· Klinikum Chemnitz gGmbH, Chemnitz, Germany
· United Arab Emirates University, Al Ain, UAE

2. Kontaktujte hostitelskou instituci: Spojte se s institucí, kde chcete absolvovat svou klinickou stáž, Zjistěte, jaký je jejich přihlašovací proces, jaké dokumenty budete potřebovat a případné další požadavky, které budete muset splnit. Je klíčové navázat jasnou komunikaci a získat všechny potřebné informace co nejdříve. 

3. Zkontrolujte pravidla 1.LF: Pravidla pro zahraniční stáže studentů klinických ročníků v rámci programu Freemovers upravuje Nařízení děkana č. 7/2024.

4. Zkoordinujte se s 1.LF:  Vyplňte formulář žádost o povolení k výjezdu na zahraniční stáž a odevzdejte ji na Zahraniční oddělení v určených termínech (osobně nebo e-mailem). Termíny podle nařízení děkana č. 7/2024 jsou: 

    • 30. června v případě odjezdu v zimním semestru následujícího akademického roku; a  
    • 31. října v případě odjezdu v letním semestru příslušného akademického roku.
  • Důležité: Ujistěte se, že používáte aktualizovaný formulář žádosti. 
  • Schválení garantem (hlavním učitelem) pro každý předmět bude kolektivně zajištěno Zahraničním oddělením po odevzdání Vaší žádosti. Proto již nemusíte jednotlivě žádat o schválení garanty. 
  • V případě cest do nesmluvních zařízení musíte také předložit sylaby všech předmětů, na které chcete vyjet do zahraničí. 
  • ! Upozornění: Zkoušky a/nebo klasifikované zápočty se vždy konají na fakultě. 
  • Zahraniční oddělení požádá o schválení garanty, požádá pana proděkana o povolení k odjezdu a informuje vás, jakmile bude vaše žádost podepsána.
5. Po absolvování stáže: Po dokončení stáže odevzdejte potvrzení o absolvování stáže a příp. další dokumenty garantovi každého předmětu a také na Zahraniční oddělení. 

Pokud máte jakékoli další otázky nebo potřebujete pomoc během tohoto procesu, neváhejte kontaktovat Zahraniční oddělení.

 Staňte se jedničkou mezi studenty medicíny i v zahraničí! 🌍👩‍⚕️👨‍⚕️

104385

 


Hodnocení: spravovat